Incest - En kommende Podcast

26.12.2019

Incest - En podcast om incestovergrep (En kommende Podcast på nyåret 🎧⭐️)


Som 11-12 åring visste jeg ikke hva jeg var utsatt for. Jeg har lært, jeg har forstått og jeg har fått kjenne på kroppen hva det vil si å være utsatt for incestovergrep. Denne prosessen har tatt meg ti år, med andre ord halve livet mitt. Jeg har levd halve livet med overgrep utsatt av en i nær relasjon, og andre halvparten har jeg prøvd å forstå, kjempet for og klare å leve. Etter jeg ga ut boken ''Forbannelsen - som fikk meg til å elske meg selv igjen'' forstod jeg også at jeg langt fra er alene. Jeg fikk enorm respons. Jeg fikk tillitt. Incest overgrep er vanligere enn man tror, og nå må vi for alvor ta det innover oss. Samfunnet har konstruert en klisjeaktig fremstilling av voldtektsmenn. Denne hindrer at vi tar innover oss at personer som ikke ser ut som tullinger eller monstre kan misbruke og voldta barn. Og sist men ikke minst at barn kan voldta andre barn. Dette var min største hemmelighet, som jeg nå har blottlagt og gått ut offentlig med. Fra å være ødelagt og redd - til å være sterk, stødig og uredd. Fra å tro at jeg ikke kom til å klare å leve lenger - til at jeg faktisk har klart å erkjenne, anerkjenne og lære meg å leve med det. Jeg er et incestoffer. Her har du meg. I dag er det for meg maktpåliggende å ta ansvar. Jeg var selv den desperate 12 åringen som en gang trengte hjelp, skreik og strakk meg mot himmelen i håp om at noen skulle dra meg opp fra helvete jeg stod i.


Incestovergrep er ikke bare noe som rammer et offer, men det rammer en hel familie. Alle er et offer for en del av historien. Barnet får ikke være barnet, men heller ikke offeret. Det å være utsatt for incestovergrep er en prosess. Det er uforståelig, urettferdig og ikke minst ufortjent. Veien min har vært lang, vanskelig og tung med flere stoppunkt. Det er ikke konkret en ting som har fått meg ut, men hele prosessen. Incestovergrep er ikke noe som forsvinner. Det angriper hver eneste celle i kroppen. Jeg har heller ikke fasiten, men jeg forsøker hver dag å sette ord på hva løsningene var og er for meg. Vi er alle normale i en unormal situasjon. 


''Incest er en dokumentar-podcast om incest overgrep som vil vise og belyse hva incestovergrep er. Naken, usensurert og ekte. Lytterne vil få høre om en livslangprosess fra overgrepene starter, hvordan de skjer, og hvordan man med tiden kan lære seg å leve med det. Den vil dekke et stort informasjonsbehov. Den vil gi kunnskap som er det eneste som hjelper mot seksuelle overgrep mot barn. Selv når denne kunnskapen er vond og vanskelig å ta innover seg. Jeg vil ta for meg utfordringene man står ovenfor i prosessen. Jeg vil gi deg som har vært utsatt for incest overgrep muligheten til å bruke din stemme. Jeg vil ikke lenger at vi skal bli tvunget til stillhet i alle ledd. Jeg vil ta deg på alvor. En historie som ikke er fortalt kan aldri helbrede. Jeg vil at du skal eie din historie med stolthet, erkjenne og anerkjenne. Det viktigste verktøyet vi har er ærlighet både mot oss selv og andre. Denne podcasten vil øke kunnskap, opplysning, informasjon, åpenhet, hjelp og forståelse. Forhåpentligvis utvikle verktøy til hvordan vi kan stille barna de riktige spørsmålene, møte de og ta de på alvor. Den vil etablere trygghet og støtte. Du er ikke alene, og du er helt normal i en unormal situasjon. Jeg vil bidra til å senke terskelen for at de voksne tar ansvar, bryr seg, undrer seg og stiller spørsmål fremfor å sørge for egen behagelighet. Jeg vil ikke at vi skal flykte fra traumene, men ønske de velkommen og vise de kjærlighet. Jeg vil normalisere følelser og reaksjoner, snakke om dem, sette ord på dem''.


Har du en historie eller et bidrag du har lyst til å dele? Jeg vil snakke med utsatte, pårørende og fagpersoner. Send gjerne en e-post til: jannicke@forbannelsen.no